Naturalna CIASTOLINA Różowa róża

36.00

na stanie

380 g różowej ciastoliny w szklanym w woreczku strunowym. Ze względów ekonomicznych żeby nie zwiększać ceny ciastoliny słoiki zamieniliśmy na woreczek strunowy.

Przechowujcie w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu, takim jak np. lodówka. W ten sposób ciasto będzie służyć przez wiele miesięcy!

Pamiętajcie, że ciastolina jest produktem naturalny, którego konsystencja  może się zmieniać w zależności od warunków atmosferycznych, temperatury, wilgotności. Nasza ciastolina nie zawiera żadnych emulgatorów i stabilizatorów. Ciastolina może:
1. Przesuszyć się – kiedy pozostanie kilka dni na otwartej przestrzeni. Wtedy wystarczy zamoczyć ręce w wodzie i wilgotnymi rękoma ugniatać ją z kilkoma kroplami oleju. To wystarczy. Jeżeli będzie w dalszym ciągu za sucha czynność powtórzyć.

2. Stać się lepiąca – tak się zdarza jeżeli np. przez dłuższy czas była szczelnie zamknięta w ciepłym, wilgotnym pomieszczeniu i my to nazywamy “zapoceniem”. Należy wtedy ją wyciągnąć ze słoika, poprószyć mąką i ugnieść do pożądanej konsystencji, można na koniec ugniatania dać kilka kropel oleju. Następnie przesuszyć ją trochę, czyli zostawić na noc na otwartej przestrzeni lub po prostu nie zamykać słoika. Rano ugnieść ponownie i sprawdzić czy konsystencja jest odpowiednia. Jeżeli nie, czynność powtórzyć. Naturalna ciastolina nie może być przez dłuższy czas szczelnie zamknięta. Dłuższy czas – mam na myśli 3-4 tyg bez otwierania. Trzeba się nią po prostu bawić 🙂 Na co dzień przechowujcie ją w chłodnym, suchym miejscu, np. w lodówce.

Category: